Robust Psykologhjælp i Aarhus

Har du tavse fortællinger, du mangler at fortælle? Fortæl med hjerne, hjerte og mod!

Vil du undvære hjerne, hjerte, mod og fortællinger?

I 2001 var min søn Oskar 5 år. Vi læste rigtig mange bøger sammen. En historie som gjorde indtryk var “Troldmanden fra Oz”. Historien om Dorothy som bor i Kansas. En dag rammer en orkan Kansas og Dorothy som er forældreløs bliver blæst til den farvestrålende by Oz. Her bliver hun venner med et fugleskræmsel, der er dummere end vådt bølgepap, en blikmand, der ikke har noget hjerte og en løve, der mangler mod. I slutningen af bogen stilles fugleskræmslet, blikmanden, løven og Dorothy overfor et spørgsmål. Hvis du skal undvære hjerne, hjerte eller mod. Hvad vil du så helst undvære?

Jeg vil ikke undvære nogen af delene. Og jeg vil slet ikke undvære fortællinger. Hverken de fortalte eller de tavse.

Måske har du tavse fortællinger om: Utroskab og affærer; misbrug; at få en diagnose og ikke vide, hvad du skal gøre ved den;  kronisk sygdom som ryster identiteten;  mobning som giver angst; traumer som overgreb og tab; omsorgssvigt som vold og alkoholisme; uro udviklet af opvækst i familiemæssige stemninger som tabubelagte;….

Tavse fortællinger kan komme som følge af mødet med modgang. De tavse fortællinger gemmer på ressourcer og de kan komme ud af deres skjul når de tavse fortællinger fortælles højt.

Hvordan kan fortællinger af det tavse gøre ressourcer synlige?

Jo højere følelse af sammenhæng du har med dit liv jo sundere er du. Jo bedre du er til at føle tilværelsen som meningsfuld, begribelig og håndterlig på trods af modgang jo bedre præmisser gives din følelse af sammenhæng. Det er igennem fortællinger om dine livsrejser set i et fremtidsperspektiv fra nuet med en skuen bagud til fortiden og forestillinger om fremtiden, at du kan opleve og forstå dit liv i sammenhænge. Livsfortællinger er således selvforståelsens smeltedigel og har en værdi der ikke bør underkendes i arbejdet for sundhed, trivsel og udvikling.

Savner du sammenhæng? – Fortæl med hjerne, hjerte og mod!

Dine tavse livsfortællinger kan udfoldes når de mødes med resonans. Resonans er taget fra fysikken og henviser til en genklang. Resonans opstår fx når to toner svinger sammen og giver en helt tredje harmoni. På samme måde har mennesker også en særlig måde at svinge med hinanden på. Respons med resonans sker i samtaler hvor du fortæller….. jeg lytter….. jeg som lytter fortæller tilbage til dig med genklang….. og du som er hovedfortæller, fortæller videre…og så videre…og så videre…. Når tavse fortællinger fortælles og mødes med resonans så er de med til at synliggøre ressourcer. At leve i balance med dine tavse og fortalte livsfortællinger er et dynamisk forhold der skal arbejdes for.

Har du lyst til at læse mere?

Se mine andre blog-indlæg & cases